Tormod Landet

The Road - Cormac McCarthy

The Road handler om far og sønn som vandrer den lange veien mot havet i et post-apokalyptisk USA. Vi får inntrykk av at de har levd i flere år etter katastrofen på en uspesifisert plass lengre nord. Faren, som aldri navngis, tror ikke de kan klare seg enda en vinter der oppe, så han tar med sønnen og vandrer sørover med alle eiendelene i en handlevogn.

Boka er en flott skildring av mot og motløshet, opp og nedturer i en uendelig lang vandring der maten er sparsom og klimaet hardt. De få møtene de har med andre overlevende er heller ikke særlig oppmuntrende. Flere ganger redder de seg ut av fare med bare litt mat, et kart og sønnens lekebil som det eneste de får med seg. Farens ærlighet om egne utsikter og samspillet mellom ham og sønnen gjør dette til en veldig god bok.

Cormac McCarthy fikk Pulizerprisen for The Road i 2007. Boka er også filmatisert, men jeg har ikke sett den så jeg vet ikke om filmen lever opp til boka. Det skal også nevnes at boka er ganske kort, men den virker på ingen måte forhastet eller ufullkommen av den grunn.

På vei mot Nonsholten på Blåfjell

Topptur i Sogndalsdalen

Comments

comments powered by Disqus