Zen and the Art of Motorcycle Maintenance - Robert M. Pirsig

Zen and the Art of Motorcycle Maintenance med undertittelen An Inquiry into Values er delvis en historie om en kjøretur gjennom USA på motorsykkel, delvis en halv-biografisk historie om forfatteren og delvis et forsøk på å fremlegge forfatterens kvalitetsmetafysikk på en naturlig og inkrementell måte gjennom små og større avbrekk fra fortellingen.

Det som gjør boka unik er blandingen av de tre ovennevnte bitene til en helhetlig tekst. Hendelser på ferieturen glir naturlig over i utgreiinger om kvalitetsmetafysikken som igjen leder til historier fra forfatterens fortid. I begynnelsen av boka er det mye sykkeltur og lite, men forståelig og anvendbar filosofi; mot slutten av boka blir det vel mye Platon, Kant og stoikere for min del. Lesingen hadde kanskje vært mer verdt tiden hvis Pirsigs ideer til slutt ble tydeligere, men for meg renner både historien og filosofien litt ut i sanden. Deler av boka hadde også hatt godt av litt kutting, selv banale konsepter blir tværet ut litt for langt. Eventuelt er det jeg som ikke er interessert nok og har oversett en masse viktige poenger (mer en meget godt mulig).

Hvis du er noen hakk mer interessert i filosofi enn meg eller eventuelt ikke har tenkt over viktigheten av å ta seg god tid, hente seg en krakk og få godt arbeidslys når du skal reparere motorsykkelen din i stedet for å sitte stresset på huk og myse med kink i nakken kan jeg varmt anbefale boka. Hvis du ikke er så glad i rotete fremlegginger om hvorfor tyngdekraften egentlig ikke eksisterte før Newton og andre vitenskapteoretiske og metafysiske utgreiinger kan du nok med fordel stå over denne.

Tagged as: Bøker Robert M. Pirsig

Nation - Terry Pratchett

Nation er en bok jeg har lett for å like. For det første er den skrevet av Terry Pratchett som har som jobb å skrive likandes bøker. I tillegg er det en alternativ historiefortelling som forteller om verden slik den gjerne skulle ha vært. Den handler om å bygge fellesskap og det å ta vare på hverandre, viktigheten av tro og å viktigheten av å la hver generasjon vokse opp uten for mye bagasje av formaninger, utdaterte skikker og riter.

Boka inneholder i kjent Pratchettstil en masse fargerike figurer, med og uten bukser, en horde døde besteforeldre, noen haier, en stamme kannibaler, Einstein akkompagnert av bongotrommer, mannen som er 138 dødsfall unna å være konge av England og hans mor, tyrannen. Det er likevel ikke humoren som har hovedsetet i boka som er en av de få voksenbøkene til Pratchett som ikke er en del av Discworld-serien. Han bruker som vanlig sin velsmurte penn til å belyse det menneskelige. Han er en brilliant observatør og denne boka er blant hans aller beste.

Boka er skrevet som en variant av alle de engelskmenn-strander-på-sydhavsøy-bøkene jeg leste som barn, bare at denne gang er ikke urbefolkningen satt i bakgrunnen som rare kuriositeter. I tillegg ville boka helt sikkert blitt forbudt på grunn av blasfemi hvis den kom ut samtidig med Robinson Crusoe.

Nation handler om Mau som bare er en tatovering unna å bli mann når hele øysamfunnet han lever på og hele hans verden blir ødelagt av en tsunami. Han sitter igjen i en ødelagt landsby med døde kropper over alt og en spøkelsesjente som senere viser seg å være en helt vanlig britisk tronarving. Øya tiltrekker seg etter hvert flere overlevende fra omkringliggende øystater og de begynner så smått å få øysamfunnet på beina igjen. Men, hva skjer når kannibalstammen før eller seinere finner dem? Og er det egentlig så viktig å gjenopprette alt slik det var slik de døde besteforeldrene stadig maser om?

Boka er mer feel-good enn tankevekkende, mer morsom og lettlest enn dyptpløyende. Akkurat slik jeg liker Pratchett.

Pulau Perhentian

Sydhavsøy

Tagged as: Bøker Terry Pratchett

Maskeblomstfamilien - Lars Saabye Christensen

Bokas handling er lagt til Oslo på 50-60 tallet og handler om en ung dysfunksjonell gutt i en liten, men veldig dysfunksjonell familie. Det går dårlig med de fleste, men uten noen spesielt god grunn, i alle fall ikke slik det legges fram av hovedpersonen. Forklaringene gjemmes alltid for leseren. Maskeblomstfamilien er en ekte tragedie. Handlingen spinner sakte mot den uunngåelige slutten der hovedpersonen går til grunne. Jeg som leser vet på forhånd ikke hva som vil skje, men det er ikke så mye som tyder på at det kommer til å gå godt. Boka hinter selv sterkt til at den er en tragedie før den beviser det i sluttscenen.

Jeg liker godt de sakte, men taktfaste, avsløringene som kulminerer i scenen som avslutter boka. Også pluss for enkelte scener der forfatteren gjennom hovedpersonen gir alternative varianter av hendelser. Disse hendelsene pluss enkelte andre fakta, som hovedpersonens kjønnsidentitet, er viktige gjennomgangstema, men forfatteren skriver alltid rundt disse temaene uten å noensinne å belyse hvordan det egentlig henger sammen. Detter fungerer veldig bra.

Konklusjonen for meg blir at boka er bra skrevet når det kommer til språk og oppbygging, men hovedpersonen blir for spesiell til at jeg gidder å bry meg nevneverdig om ham, dermed blir det ikke helt den store leseropplevelsen. Alt i alt greit nok, ikke noe jeg anbefaler høylytt, men rett og slett grei nok lesning.

På vei ned til Leirdalen fra Nonskaret

På vei ned fra Hest i Jostedalen

Tagged as: Bøker Lars Saabye Christensen

The Road - Cormac McCarthy

The Road handler om far og sønn som vandrer den lange veien mot havet i et post-apokalyptisk USA. Vi får inntrykk av at de har levd i flere år etter katastrofen på en uspesifisert plass lengre nord. Faren, som aldri navngis, tror ikke de kan klare seg enda en vinter der oppe, så han tar med sønnen og vandrer sørover med alle eiendelene i en handlevogn.

Boka er en flott skildring av mot og motløshet, opp og nedturer i en uendelig lang vandring der maten er sparsom og klimaet hardt. De få møtene de har med andre overlevende er heller ikke særlig oppmuntrende. Flere ganger redder de seg ut av fare med bare litt mat, et kart og sønnens lekebil som det eneste de får med seg. Farens ærlighet om egne utsikter og samspillet mellom ham og sønnen gjør dette til en veldig god bok.

Cormac McCarthy fikk Pulizerprisen for The Road i 2007. Boka er også filmatisert, men jeg har ikke sett den så jeg vet ikke om filmen lever opp til boka. Det skal også nevnes at boka er ganske kort, men den virker på ingen måte forhastet eller ufullkommen av den grunn.

På vei mot Nonsholten på Blåfjell

Topptur i Sogndalsdalen

Tagged as: Bøker Cormac McCarthy

Digital TV med CAM og kabel fra Canal Digital

Jeg kjøpte meg en CA-modul (CAM/CI/Common Interface) på Lefdal etter at jeg hørte at Canal Digital endelig hadde godkjent en slik for bruk i kabelnettet. Dette betyr at hvis man har en avansert nok TV vil man kunne ta inn digital-TV på kabelnettet uten å kjøpe en stygg og dyr boks. I stedet må du kjøpe en dyr CA-modul (jeg betalte 1095,- kr) og 299,- i året i kortleie fra Canal Digital.

Etter å ha kjøpt CAM-en ventet jeg litt under en uke før jeg fikk smart-kortet og en antennekabel fra Canal Digital. Så begynte moroa ... Det viser seg at TV-en min ikke er så glad i norsk digital kabel-TV (DVB-C). Jeg visste at den ikke var på lista over godkjente tv-er, men jeg hadde håpet at det skulle fungere (jeg var litt vag i butikken om hvilken modell jeg hadde så jeg fikk kjøpe CAM likevel). Etter litt undersøkelser viser det seg at det er mulig å få det til å fungere, men det er en del mikk.

Bruksanvisning for Samsung A676:

Sett inn CAM som beskrevet i bruksanvisningen. Hvis du går inn på CI-menyen vil det stå at abonnementet ditt er gyldig til 1990. Ikke bra. TV-en finner heller ingen kanaler. Løsningen er:

 • Sett språk til finsk på digital tv (ikke analog)
 • Velg manuelt søk og så kabel-tv
 • Velg symbol rate: 6950 kS/s og QAM 64 (256 på noen få frekvenser det 64 ikke fungerer. Disse sender HD tror jeg)
 • Punch inn alle frekvensene under. 80% funker med QAM 64 og resten fungerer (med noen få unntak) med QAM 256. Vet ikke om det er noe på disse eller om det er mulig å få inn noe mer. Det kan være at frekvensene er geografisk bestemt.

Utdatert, se oppdatering nederst i posten

 • 290000 MHz (QAM 256)
 • 298000 MHz (QAM 256)
 • 306000 MHz
 • 314000 MHz
 • 322000 MHz
 • 330000 MHz (QAM 256)
 • 338000 MHz (QAM 256)
 • 346000 MHz
 • 354000 MHz
 • 362000 MHz
 • 370000 MHz
 • 378000 MHz
 • 386000 MHz
 • 394000 MHz
 • 402000 MHz
 • 410000 MHz
 • 418000 MHz
 • 426000 MHz
 • 434000 MHz (QAM 256)
 • 442000 MHz (tom?)
 • 450000 MHz
 • 458000 MHz
 • 466000 MHz (QAM 256)
 • 474000 MHz
 • 482000 MHz
 • 490000 MHz
 • 498000 MHz

Data fra denne siden og denne. Det kan være det mangler noen frekvenser i lista. Det kan også være at du må søke gjennom alle frekvensene i ny og ne for å finne kanaler som er lagt til. Ikke helt ideelt altså.

Etter en stund fikk jeg ikke lenger melding om at kanalene var sperret og CI-menyen viste at noe var oppdatert og at gyldighetsdatoen nå var 2010. Jeg fikk plutselig inn alle kanaler, men jeg tror dette er et lokkemiddel og at Canal+ etc blir blokkert etter en stund (når du er passelig hekta).

Hvis du ikke gidder å kjøpe CAM til en tusenlapp før du finner ut om det fungerer for deg så skal det visst være mulig å gjøre alt det som står over også uten CAM. Du vil da få melding om at alle kanalene er blokkert, men du skal kunne søke dem inn og få opp TV-guide etc. Tv-guidene er jo også en av grunnene til å ha digital-TV. Samsung sin er litt (som i VELDIG) mye penere enn den som er på Canal Digital sine bokser. Hvorfor kjøpe boks til 3000 kr og TV til vesentlig mer når du ender opp med verdens styggeste menysystem? Det frister i alle fall ikke meg. Nå er det bare å håpe på at det kommer PVR-er som støtter CAM-modulen min og som har hakket lekrere menysystem enn boksen til Canal Digital. Jeg betaler gladelig litt mellomlegg for å slippe å ha noe så stygt i stua.

Jeg har en Samsung LE40A676A1WXXE, men jeg tror det skal fungere på andre TV-er i samme serien, altså LExxA676. Disse er RiksTV-godkjent (DVB-T).

Moralen er: kjøper du ny TV og vil være sikker på at det fungerer, sjekk lista over godkjente TV-er på www.canaldigital.no. Har du en A676 fra 2008/2009 så kan du få det til å fungere likevel, men det er en del mikk.

Oppdatering november 2011: Nye frekvenser starter fra 290 med hopp på 8 som før. QAM 256 og symbolrate 6952 på de fleste. NRK ligger på 330/256/6952. Av og til kan det hjelpe å stå på en analog kanal før de digitale skal søkes inn, min TV finner av og til ikke kanaler på 330 før jeg gjør dette.

Tagged as: