Tormod Landet

Bokanmeldelser

Regelmessig blogging er visst ikke helt min sterke side, men jeg følte for å skrive litt om noen bøker jeg har lest i det siste. Bildet er fra en konsert med Kent jeg var på i desember, og har lite eller ingen ting med bøker å gjøre

Kentkonsert

Kentkonsert

For meg må en god bok ha gode karakterer og en god handling. En god historie der jeg ikke interesserer meg for hovedpersonene gir meg lite. I tillegg er jeg glad i bøker der miljøet handlingen skjer er godt beskrevet.

The Book Thief - Markus Zusak

Oppsummering: Boken handler om den unge jenta Liesel som lever i Tyskland under andre verdenskrig. Bokas fortellerstemme er Døden.

Boka scorer bra på alle punkter. Miljøet er godt beskrevet og du blir glad i hovedpersonen. Handlingen er trist, men greier å engasjere selv om den er fra en periode som de fleste antakelig er lei av å høre om. Forfatteren greier å gjøre meg som leser stolt av Liesel når hun leser høyt for naboene for å få tankene deres vekk fra frykten for å drept av bombefly. Det er bra gjort. Eneste minus må være at døden som forteller av og til blir litt mye gimmick. Alt i alt sterkt anbefalt.

Drageløperen - Khaled Hosseini

Oppsummering: Amir vokser opp i Kabul sammen med vennen Hassan. Boka handler om deres barndom og Amirs reise tilbake til Kabul i voksen alder for å redde Hassans sønn fra fattigdommen og Taliban.

Historien er sterk, og skildringen av Afghanistan både før og etter krigene som herjet landet er veldig god. Dessverre synes jeg ikke hovedpersonen er helt troverdig, og det trekker ned en god del i en bok der medfølelse med hovedpersonen er viktig for å føle råskapen i Talibans Afghanistan. Helt grei bok.

Elantris - Brandon Sanderson

Jeg har i lang tid vært fan av James Oliver Rigney Jr. som er en fantasyforfatter som skriver under pseudonymet Robert Jordan. Hans hovedverk, The Wheel of Time, er en episk fortelling over mange bøker og tusenvis av sider. Bøkene har hundrevis av karakterer, titalls hovedpersoner og en masse intrikate bifortellinger som er vevet sammen på en flott måte. Frempek til situasjoner som vil oppstå mange tusen sider senere, og spennende og troverdig interaksjon mellom hovedpersonene gjør bøkene til mye mer enn en standard fantasyfortelling. Jordan er også en mester i å beskrive miljøet karakterene beveger seg gjennom. James Oliver Rigney Jr. døde dessverre før han fikk fullført den siste boka i serien. Brandon Sanderson ble utpekt til å sy sammen det materialet som var skrevet og få serien i havn. Jeg ble derfor nysgjerrig på fyren og kjøpte Elantris.

Oppsummering: Elantris er noe så spesielt som en kort fantasyfortelling som strekker seg bare over en eneste bok. Plottet handler om kampen om å fylle maktvakuumet etter at den mektige byen Elantris falt og alle dens magiske innbyggere ble forvandlet til noe i nærheten av levende døde.

Selve handlingene er ganske original og karakterene er troverdige, så pluss for det. Miljøet er forsåvidt ganske bra. Dessverre lider boka under at forfatteren ikke greier å underbygge alt som skjer slik at det mest kritiske øyeblikket kommer litt for bardus på leseren. Kanskje er boka litt for kort til alt som skulle være med?

Mistorn 1 - The Final Empire - Brandon Sanderson

Oppsummering: Settingen er original. Den gode helten har feilet og onde makter styrer verden. Alt som skjer i boka må skje i det skjulte så ikke de brutale makthaverne får snusen i det. Hovedpersonen Vin, en ung jente med en brutal barndom, blir med magikeren Kelsier og gjengen hans i et forsøk på å kaste den onde Lord Ruler og hans undertrykkende statsapparat. Historien er en slags Oceans 11 møter Karl Marx med Peter Pan på laget.

Denne boka er den første i en serie på tre, men funker greit som en enkeltstående historie. Hovedersonene er greit beskrevet, hovedtrekkene i den plagede verdenen er godt beskrevet, men dessverre greier ikke forfatteren å videreformidle alt det han vil si om situasjoner, spenninger og miljøer. Hva han vil si kan en lese på nettet i etterkant, Sanderson har nemlig for vane å skrive en liten tekst om hvert eneste kapittel på nettsidene sine. Pluss i margen for bra innsats på nettet. Boka kunne med fordel vært litt lengre så forfatteren fikk mer plass til å utmale historien slik at den blir så fargerik og dyp som han antakelig har den i eget hode. Slik den er nå blir det igjen litt mye Deus ex Machina. Litt mye handling og litt lite substans — dessverre. Han er ikke helt på Robert Jordans nivå innen sjangeren (ennå).

Det var det jeg ville si om bøker for denne gang. På nattbordet ligger nyinnkjøpte Mengele Zoo, Menn som hater kvinner, og Mistborn 2 - The Well of Ascention. Kanskje jeg skriver noe om dem snart.

Comments

comments powered by Disqus